kuća R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  blog o gradnji obiteljske kuće



Potrošnja peleta


Usporedba potrošnje peleta nakon dvije sezone u različitim uvjetima. Svaki ''X'' označava jednu vreću.



Sezona 2012./13. - bez fasade, unutarnja temperatura 20-21°C, bez grijanja potrošne tople vode, oštrija zima, ukupno utrošeno 267 vreća peleta (Drvenjača, Fužine).




Sezona 2013./14. - s fasadom EPS 10 cm, unutarnja temperatura 21-22°C, uključeno grijanje potrošne tople vode, blaža zima, ukupno utrošeno 168 vreća peleta (Moderator, Udbina).


Oznake: grijanje na pelet

ponedjeljak, 02.06.2014. u 11:48 sati • Komentari (0) • Print#

Prvi snijeg, grijanje s fasadom i lopov






Pao je jučer, skoro pet centimetara, i istopio se tijekom prijepodneva. Dva, tri kilometra dalje nije se uopće zadržao, a još dalje, gradom su samo prolijetale rijetke pahulje. Jutros je opet zabijelio, ali ne kao jučer. Srne ponovo šeću okućnicom.

Ovo je prva sezona grijanja s fasadom i neusporedivo je ugodnije nego bez nje. Uz vanjsku temperaturu oko 0-10°C i unutarnju 21-22°C te grijanje vode u bojleru, kamin je trošio jednu vreću peleta dnevno. Grijao je tri, četiri sata prijepodne i isto toliko poslijepodne. Noću je temperatura rijetko padala ispod 20°C. Sada je vani hladnije, oko 0°C, ujutro i manje, a potrošnja je oko jedne i po vreće uz grijanje od jutra do rane večeri.



Što je još novo? Ništa posebno. Osim što terasa više nije sigurna. Imamo lopova i ne smijemo ostavljati hranu. Nastradala nam je mađarica, a glavni osumnjičenik je crna mačka iz susjedstva.


Oznake: grijanje na pelet, fasada

četvrtak, 28.11.2013. u 09:07 sati • Komentari (10) • Print#

O svemu pomalo


Kraj ljeta donio nam je veliku promjenu u životu. Nakon dosta godina, u kući je ponovo beba i sve se vrti oko nje.

Iz natječaja za fasade smo diskvalificirani zbog nepotpune dokumentacije, odnosno zato što kuća nije upisana u vlasnički list. Zapravo, prema aktualnom zakonu kuća ne može ni biti upisana dok nema fasadu - nadzorni inženjer koji piše završno izvješće za upis kuće, među ostalim, odgovara i za njenu energetsku učinkovitost. Koješta.

Prije neki dan pojavili su se radnici i započeli izradu sokla. Kraj lipnja, rok za dovršenje, davno je prošao, ali nadam se da ćemo zimu dočekati s kompletnom fasadom.

Par hladnijih dana u rujnu radio je kamin. Osjetna je razlika u odnosu na prošlu sezonu dok nije bilo fasade. Uz samo tri, četiri sata grijanja tek je dvaput jutarnja temperatura pala ispod 20°C, a tada je vani bio mraz.

Proizveli smo vlastiti alkohol, orahovac, za početak.

Još uvijek nemamo asfalt, ali su zato dva križanja u naselju bogatija za raspelo.

Beba je stalno u šetnji po šumi, već u trećem tjednu života zaradila je prvog krpelja.

Tople dane, dok beba spava, provodimo krckajući orahe i lješnjake ispred kuhinje. Pravi hillbillies, nema što.






Oznake: propisi, fasada, grijanje na pelet

četvrtak, 24.10.2013. u 12:07 sati • Komentari (3) • Print#

Grijanje na pelet na -10°C


Skoro pola metra snijega, temperature, do -17°C ujutro i ispod 0°C danju... Dosad smo noću isključivali grijanje, ali sada kamin radi cijelu noć i održava 17-18°C (P2), a ujutro pojačamo do 20°C (P4-P5). Gasi se jednom dnevno radi čišćenja. Potrošnja - do tri vreće peleta dnevno. Omiljeno mjesto za izležavanje - pod dnevnog boravka.

Tragovi u snijegu pokazuju da nas lisica redovno obilazi.





P.S.

Moramo nabaviti uređaj za neprekidno napajanje. Kamin ne funkcionira bez struje, a kad je nestala ovu subotu, ventilator je prestao raditi i kuća se ispunila dimom.

Kako kamin više radi, treba ga i češće čistiti, a prilikom čišćenja razleti se dosta fine prašine. Obavezno svakodnevno usisavanje.


Oznake: grijanje na pelet

četvrtak, 13.12.2012. u 17:03 sati • Komentari (3) • Print#

Grijanje na pelet - listopad, studeni


Iako smo grijali par dana u travnju nakon useljenja, prva prava sezona je počela tek ove jeseni. Iza nas su oko mjesec i po grijanja.

Grijala se cijela kuća na 20°C, oko 125 m2 s dnevnim boravkom kroz dvije etaže i prilično visokim sobama, za sada bez fasade, radnim danom najčešće od 12:00 do 20:00 h, a vikendom od jutra do odlaska u krevet ili do trenutka kada smo goste htjeli diskretno uputiti doma. Za par hladnijih dana u listopadu smo potrošili 11 vreća, a u studenom, uz jutarnje temperature oko 5°C i par puta oko 0°C, a dnevne najčešće iznad 10°C, ukupno 28 vreća. Uz cijenu od 22,5 kuna po vreći, to iznosi oko 250 kuna u listopadu i 630 kuna u studenom. Na internetu nema puno iskustava s istim kaminom (Thermoflux Interio, 20 kW) pa mi je teško reći koliko je to ekonomično, ali u usporedbi s cijenom centralnog grijanjem na gradsku toplanu, neusporedivo je povoljnije - nešto veće iznose smo prošle sezone u istom razdoblju plaćali za grijanje stana veličine 50 m2. Osim toga, u gradu je vanjska temperatura obično oko 2°C viša.

Još uvijek istražujemo i eksperimentiramo s različitim režimima grijanja, no čini se da kamin najbolje funkcionira s gasom do daske dok se cijeli sustav ne ugrije, a onda uz lagano održavanje na P1 ili P2. Nažalost, ne znam koje su snage i potrošnja peleta vezane uz programe P1 - P5 jer je proizvođač to propustio napisati u uputama za korištenje. Također, zbog žurbe oko završnih radova i useljenja, nije nam ugrađen sobni termostat pomoću kojeg bi kamin automatski prilagođavao snagu, već to radimo ručno na temelju podatka o temperaturi s daljinskog za klimu. Temperatura vode u kaminu je zadana na 60°C, ali uglavnom se kreće od 45°C do 52°C jer temperatura prostora već dosegne željenih 20°C.

Održavanje nije naporno - Pepeljuga skoro svako jutro ili večer izbaci pepeo, očisti staklo i posudu za izgaranje, a jednom tjedno iščetka i usisa stijenke ložišta. Za vrijeme čišćenja razleti se ponešto sitnog neprimjetnog pepela pa je i širi prostor oko kamina potrebno redovno usisavati. I naravno, ne zaboraviti napuniti spremnik!

Jedini problem bio je s dijelom podnog grijanja u dnevnom boravku koje isprva nije radilo. Instalater je provjerio je ventile podnog, zatvorio sve radijatore, pojačao kamin na P5 i ubrzo su pumpa i pritisak u sustavu izgurali talog, nakupljen vjerojatno kod ventila, a pod se ugodno zagrijao.

Dosad smo zadovoljni, no zadnjih dana se već nekoliko puta zabijelio okoliš i nedjeljni snijeg još uvijek stoji na krovovima susjednih vikendica pa pravi test tek slijedi.

snijeg


Oznake: grijanje na pelet

utorak, 04.12.2012. u 17:50 sati • Komentari (5) • Print#

Natječaj - obnovljivi izvori energije - rezultati


Prije nekoliko godina smo predali zahtjev za stambeno zbrinjavanje na području posebne državne skrbi, ali bez ikakvih rezultata i povratnih informacija. Nismo uspjeli dobiti ni besplatan priključak struje niti išta što Zakon o PPDS tako velikodušno obećava.

Rezultati natječaja za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije su nas zato osobito razveselili. Na listi smo za povrat do 40% uloženih sredstava za centralno na pelet. Očekujemo skori dolazak komisije i lijep novogodišnji poklon.

Do tada uživamo u jeseni...




Oznake: grijanje na pelet

utorak, 06.11.2012. u 19:12 sati • Komentari (2) • Print#

Natječaj - obnovljivi izvori energije


Popravljeni opšavi dimnjaka i ''ožbukane'' fuge na serklažima izdržali su već dvije žešće kiše i kuća je ostala suha...

U međuvremenu smo prijavili naše centralno na pelet na natječaj za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije pa nam držite fige!


Oznake: problemi, grijanje na pelet

ponedjeljak, 01.10.2012. u 17:05 sati • Komentari (2) • Print#

Zaliha peleta...


pelet

... za ovu zimu je spremna. Dio zalihe je ispod stepenica, a dio u drvenom spremištu pokraj kuće, ukupno oko 3 tone koje bi trebale potrajati do kraja siječnja ili veljače, a onda ponovo u šoping po još. Ta količina bila bi više nego dovoljna da kuća ima fasadu, ali procijenili smo da je trošak viška peleta ove sezone manji od kamata na kredit sljedećih nekoliko godina. A za fasadu ćemo vjerojatno uštedjeti do kraja sljedeće sezone.


Oznake: grijanje na pelet, uređenje, financije

ponedjeljak, 03.09.2012. u 15:09 sati • Komentari (2) • Print#

Kraj sezone grijanja


Zbrisali smo iz grada samo par dana prije nego je gradskoj toplani blokiran račun zbog dugova pa je prekinula grijanje. Ponavljam, nakon prošlogodišnjeg poskupljenja, cijena grijanja za iznajmljeni stan od 51 m2 iznosila nam je oko 6000 kuna godišnje, što nije uključivalo toplu vodu.

Kuću smo ''službeno'' počeli grijati na Uskrs, 8. travnja, ne računajući grijanje radi isušivanja vlage prije useljenja. Do danas smo potrošili nepunih 15 vreća od 15 kg peleta, kupljenih za po 24 kune. Grijani prostor je veličine oko 125 m2, natprosječne visine, a zidovi kuće bez izolacije. Grijali smo po oko 4 sata ujutro i 4 sata poslijepodne, vikendom par sati duže, na temperaturu 18°-20°C, isprva samo podnim i dvama radijatorima, a prošli vikend su stigli i ostali radijatori. Naravno, grijala se i voda za kupanje. Znači, jedna nepuna vreća dnevno za takav režim grijanja, uz vanjske temperature do oko 5° ujutro i do oko 15° poslijepodne.

vatrica u kaminu

radijator

Inače, radijator na slici nije ranije odabrani šminkerski Vogel&Noot, glatkih ploha, već skromniji slovački Korad. Kako Vogel&Noot modeli nisu dugo bili traženi, izvođač centralnog nije imao njihove aktualne cijene, a nedavno su znatno porasle, pa nam je uz ispriku predložio ove. I griju!



Oznake: instalacije, grijanje na pelet

četvrtak, 26.04.2012. u 20:13 sati • Komentari (4) • Print#

Grijanje na pelet - prvi dojmovi


Zbog porasta cijene UNP-a odustali smo od grijanja plinom koje je bilo predviđeno projektom iz 2008. godine, a na nagovor izvođača instalacija odlučili smo se na centralno grijanje putem kamina na pelet. Kamin (Thermoflux Interio, 20 kW) radi već desetak dana, priključeno je podno u dnevnom boravku i kupaonici, pa evo prvih dojmova...

Još nemamo termostat pa je namješteno da kamin stalno radi na programu P1, odnosno najmanjom snagom.

Nažalost, ne mogu reći ništa konkretno o potrošnji jer ga puni tko naleti, bilo mi, bilo netko od izvođača, a i izvođač je u međuvremenu donio još par vreća peleta tako da smo se u potpunosti pogubili u računu. Ali kako još treba ugraditi nekoliko radijatora i kombi-bojler, a na jesen fasadu, podatak o trenutnoj potrošnji ne bi ni bio relevantan.

Osjećaj bosih nogu na toplom podu prilikom presvlačenja u radnu odjeću je neopisiv!

Međutim, započelo je razočaranjem jer zbog problema s odzračivanjem podno nije radilo prvih par dana. Izvođač je objasnio kako za potpuno odzračivanje podnog, a bez ijednog radijatora, ponekad treba nekoliko pokušaja. Sve je proradilo bez greške nakon drugog pokušaja.

Zamjerka proizvođaču kamina odnosi se na manjkave upute o korištenju kamina. Pored osnovnih podataka o održavanju, uključivanju, isključivanju, programiranju rasporeda grijanja i sličnom, u knjižici s uputama nedostaju podaci o programima za grijanje, npr. o snagama programa od P1 do P5. Postoji servisni meni kojega krajnji korisnik ne bi trebao dirati i pretpostavljam da se u njemu nalaze postavke tih programa, ali za mene je to samo nepregledna šuma šifri.

Iako se na forumima dosta piše o grijanju na pelet, nitko nije spomenuo - buku! Vjerojatno zato što svi imaju kotlove smještene u kotlovnice pa ne obraćaju pažnju na taj problem. Ali naš kamin smješten je u stambenom prostoru pa je nemoguće ne čuti zujanje ventilatora i zveket peleta koji povremeno pada u ložište. Međutim, kuća je još prazna pa jeka pojačava te zvukove, tako da se nadam da se neće toliko čuti nakon useljenja. A i bit će zanemarivi u usporedbi s prometom na brzoj cesti i željezničkoj pruzi te pijanim vikanjem koje slušamo svake noći u gradu.

Zatim, prilikom usipavanja peleta u spremnik i prilikom čišćenja lugare i ložišta teško je izbjeći rasipanje prašine i pepela, ali prosječan usisavač to rješava bez problema.

Velika prednost sustav je njegova samostalnost - usipate dvije vreće u spremnik, odete, vratite se za dan-dva, dosipate koliko nedostaje i to je - to! Ako se pelet potroši prije nego dođete, rad kamina se prekine, a čim dođete i dosipate, rad se nastavlja kao da se ništa nije dogodilo.

No, bez obzira na navedene boljke, ekonomska računica je uvjerljivo na strani peleta. Račun za centralno grijanje putem gradske toplane, za stan veličine 51 m2 koji iznajmljujemo, za veljaču iznosi preko 1000 kuna, a to je iznos za koji bi se u otprilike istom razdoblju i istim uvjetima izolirana kuća veličine 125 m2 mogla grijati peletom.

S obzirom da ćemo useliti u travnju, kada grijanje možda više neće biti potrebno, detaljnije podatke o potrošnji očekujte tek sljedeće sezone.


Oznake: grijanje na pelet, instalacije, financije

utorak, 13.03.2012. u 21:56 sati • Komentari (0) • Print#

Stepenice, kamin na pelet...


Rok za iseljenje iz stana se približava i pune su nam ruke posla. Trebalo je očistiti i obojati tetive stepenica (Hammerite, sjajni bijeli), obrusiti i obojati privremena drvena gazišta (lak za čamce) koja će tu ostati duže nego smo zamišljali...

stepenice

Postavljen je i kamin za centralno, Thermoflux Interio, 20 kW, kako bi podno grijanje ubrzalo sušenje. Nažalost, dio zida iza i dio poda ispod kamina će zbog žurbe ostati neobrađeni. Dojmove o radu napisat ću čim odradim fazu proučavanja i promatranja.

kamin

A postoji i jedna neugodna stvar na koju ćemo se morati naviknuti. Put do grada, naime, vodi kroz ogranak šume pa u doba sumraka vožnja postaje nalik video igrici - iz žbunja iskaču svakakve živine, iza zavoja cestu flegmatično prešetavaju srne, stotinjak metara dalje iz dvorišta istrčavaju mačke... Nedostaju još samo domoroci na motorčićima bez svjetala. Kočnice su danas dvaput položile test.


Oznake: uređenje, grijanje na pelet, podstanarstvo

srijeda, 29.02.2012. u 21:17 sati • Komentari (2) • Print#

Ukratko o svemu


Sušenje žbuke jedva napreduje i ovim tempom zidovi još dugo neće biti spremni za bojanje. Instalater je predložio da postavi kamin, par starih radijatora i pokrene podno grijanje tako da ćemo već za par dana iskusiti učinak grijanja na pelet. (A bojanje zida iza kamina bit će pravi izazov!)

Keramičke pločice su naručene, sanitarije odabrane i sutra ih naručujem.

Izvođač se čudi odabiru cementnog namaza kako završnog sloja na podu. Kaže, kakav je to poduzetnik koji si ne može priuštiti drvo na podu!

Unutarnja vrata su načelno dogovorena, slijedi konačni dogovor.


Oznake: građenje, uređenje, grijanje na pelet, stolarija

ponedjeljak, 20.02.2012. u 20:22 sati • Komentari (0) • Print#

< svibanj, 2020  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

Pismohrana

2008-9-10-11-12
2009-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2010-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2011-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2012-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2013-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2014-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2015-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2016-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2017-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2018-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2019-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2020-1-2-3-4-5


primjeri - arhitektura, dizajn i slično

Malo reklame

Projektant:

Atelier Rodak d.o.o.


Izvođač + info Wienerberger:

Građevinski obrt PETRLIN


Prozori i vrata:

Stolarija Brcković


Voda, odvodnja, grijanje:

Frak d.o.o.


Glavni likovi

Mjesto zbivanja

Dvjestotinjak metara lijevo od staroga grada (koji će jednog dana opet izgledati kao na slici):




Filmovi koji mi ne daju zaspati

Zabriskie Point
Blowup
Fame
Snatch
American Beauty
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
One Flew Over the Cuckoo's Nest



Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Creative Commons License