kuća R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  blog o gradnji obiteljske kuće



Asfalt


Obećao načelnik prošli tjedan na kupanju da ove sezone dobivamo asfalt! Sredstva su rezervirana, samo treba odraditi posao.

Držite palčeve da se obećanje ispuni. I da nam oborinske vode s asfalta ne završe u dvorištu!


Oznake: zbivanja oko kuće, priključci

četvrtak, 28.07.2016. u 13:50 sati • Komentari (2) • Print#

Fiksni priključak, napokon


Telefonsku instalaciju u kući izveo je jedan električar prilikom građenja kuće.

Drugi instalater bio je HT-ovac ili T-comovac koji je prošli tjedan napravio vanjski priključak, ali ga nije spojio s kućnom instalacijom jer nikoga nije bilo doma, zamislite, na radni dan u radno vrijeme. Rekao je da angažiramo nekog električara da to odradi.

Tu nastupa treći električar, psuje prethodnoga, provlači vanjsku žicu iz vanjske kutije do unutarnje kutije i unutarnje žice i spaja dva para žica, plave i bijele.

Napokon, u petak u podne pojavljuje se Iskonovac, psuje sve prethodne što su pospajali tako kako su pospajali i što su uopće išta spajali, te nakon penjanja na stup i zavirivanja u sve moguće kutije i utičnice, uspijeva prispodobiti sustav.

I tako poslije ukupno četiri mjeseca traženja operatera i iščekivanja priključka, od petka popodne konačno imamo flat internet!


Oznake: priključci

ponedjeljak, 11.04.2016. u 07:02 sati • Komentari (3) • Print#

Fiksni priključak, novi pokušaj


Nakon što je došao negativan odgovor VIP-a, zatražili smo priključak od Iskon Interneta koji je dio HT grupe. Nema problema, rok je 45 dana, ali najvjerojatnije bude za oko dva do tri tjedna.

Čekali smo, i čekali, i već je prošlo više od 45 dana, a čekamo i dalje. A nakon 45 dana imamo pravo na 50 kuna naknade za svaki dan kašnjenja. Eto, već smo zaradili za par mjesečnih pretplata!

Srećom, VIP-ov Homebox je još uvijek dovoljan za osnovne potrebe.


Oznake: priključci

petak, 01.04.2016. u 07:02 sati • Komentari (6) • Print#

Fiksni priključak


Iako nam se telefonski stupovi i žice protežu duž čestice i imamo kućnu instalaciju, dugo nismo tražili fiksni priključak telefona i interneta. Homebox s uključenih 30 minuta poziva i 5 GB prometa bio nam je dovoljan, ionako ne provodimo previše vremena doma. No starija klinka je ove sezone krenula u peti razred i sve više zadaća zahtijeva pretraživanje interneta, a uz to je otkrila Star Wars, frizure princeze Leie, igrice, dobila tablet od bake i djeda... 5 GB prometa postalo je ništa.

Par dana prije Božića podnijeli smo zahtjev za fiksni priključak i VIP-ov duo paket, flat internet i telefon. A danas je stigao odgovor. Priključak nije moguće realizirati zbog: ''Nema tehničke mogućnosti; Nepostojeća veza krajnjeg korisnika i pristupne mreže''. T HT ljubomorno čuva svoje parice od drugih operatera. I tako ćemo 70 m od osnovne škole, 300-ak m od zgrade Općine i lokalne centrale, okruženi susjedima s priključcima, biti jedini bez priključka i flat interneta. Zato možda ugledate nekoga od nas noću na stepenicama škole radi malo extra surfanja...


Oznake: priključci

ponedjeljak, 18.01.2016. u 21:28 sati • Komentari (6) • Print#

Bez interneta


Usprkos brojnim pokušajima tehničke podrške, Homebox nam i dalje jedva funkcionira. Oko 7:00 h ujutro moguće je otvoriti par stranica, a u poslijepodnevnim i večernjim satima ništa. Jedinim uspješnim otvaranjem mjerača brzine izmjereno je manje od 25 kbps. Afrički nomadi vjerojatno imaju bolje uvjete za internet na svojim mobitelima...

A na upit T-com-u o mogućnosti fiksnog priključka, dobivam odgovor da prvo podnesem zahtjev za priključenje pa će mi onda reći postoje li uvjeti za izvedbu.


Oznake: instalacije, priključci, problemi

utorak, 24.04.2012. u 07:58 sati • Komentari (3) • Print#

Prvi dani u kući...


... prošli su nam u raspremanju stvari, postavljanju polica, raznim popravcima, čišćenju, mijenjanju dokumenata i u sređivanju još kojekakvih sitnica.

Homebox, koji je fantastično funkcionirao u centru grada, ovdje je tek beskorisni komad elektroničkog otpada pa istražujem mogućnosti za fiksni priključak i adsl, uz što povoljnije uvjete raskida postojećeg ugovora.

Isto je s televizijom. Odabrali smo Satelitsku TV iz B.net-ove ponude, a do ugradnje opreme trebamo se strpiti još nekoliko dana. Ponestaje nam filmova... Zaželjeli smo se i vijesti, a ne bismo imali ništa ni protiv reklama.

Otpad s prostora općine utorkom odvozi privatna tvrtka i danas smo trebali dobiti svoju kantu za otpad, ali nešto je zapelo - kante koje su ljudi jutros izvukli do ceste, večeras su još uvijek stajale pune na istim mjestima. Nije baš neka preporuka.

U subotu ćemo konačno riješiti prag na ulaznim vratima, a čini se i da je stolar našao odgovarajuću građu za oblogu terase. Namjeravali smo malo pričekati dok dovoljno uštedimo, ali dogovorit ćemo se.

Još je puuuno posla pred nama, a na sljedećih nekoliko sličica se vidi dokle smo stigli...

Prvo, kuhinja. Namještaj je sam-svoj-majstor improvizacija izrađena u prvom podstanarskom stanu, kasnije prerađena za drugi stan i na kraju još jednom presložena za kuću. I čini se da će još dugo ostati tako:

kuhinja

Nažalost, nemam snimljeno kako igramo badminton u dnevnom boravku, morat ćete mi vjerovati na riječ. Trebamo pripaziti na visinu svjetiljaka kad ih budemo postavljali, da nas ne ometaju u tom zadovoljstvu. Frendovi koji su došli u izvidnicu kažu da je prostor rođen za atelje ili pak ''kokainski party za 30 do 50 osoba'':

dnevni boravak

A spavaća soba je trenutno, kao što se vidi, uređena prilično asketski, no već nekoliko dana imamo prvi bračni krevet pa ga vrijedi pokazati. Dvije grede, nešto poprečnih letvi, vijci, nešto slobodnog vremena:

spavaca soba

Sjećate li se ranijih fotografija subišta? Ovako izgleda sada:

stubiste


Oznake: uređenje, priključci

utorak, 17.04.2012. u 20:32 sati • Komentari (10) • Print#

Pripreme za preseljenje


Stanovi koje smo do sada iznajmljivali bili su nenamješteni. Prvu noć u prvom stanu smo proveli u vreći za spavanje, a posuđe smo tjednima prali u kadi. S vremenom smo kupili dovoljno namještaja za pristojan život, pazeći uvijek da ne nagomilavamo nepotrebno. Ipak je s godinama porasla količina knjiga, slika, igračaka...

Preseljenje smo započeli demontažom klime bez koje je, na zadnjem katu i bez toplinske izolacije, bilo teško preživjeti ljeta u trenutnom stanu. Tijekom tjedna bit će ugrađena u kući zajedno s utičnicama, prekidačima i rasvjetom. A sav elektromaterijal je već naručen i dopremljen u trgovinu, osim par okvira koji su, čini se, krenuli na put oko svijeta.

Kao prave ptice selice, bez fiksnog telefonskog priključka, koristimo VIP-ov Homebox. Koristili bismo samo mobitele, ali internet je najbolje rješenje za pozive van zemlje. Zahtjev za preseljenje uređaja potrebno je, prema uvjetima korištenja, predati 15 dana unaprijed, no službenica je prošli tjedan rekla da promjena nastupa unutar 24 sata, oko čega je nastala žestoka rasprava, nakon koje i dalje ne znam hoće li biti po mom.

U utorak u stan stiže ekipa za procjenu vrijednosti radi kredita budućeg vlasnika.

U kući je keramičar jučer ujutro zalijepio i fugirao par nedostajućih pločica. Cijeli vikend smo proveli gletajući sitna oštećenja na žbuci, bojajući zidove, čisteći, opet gletajući i bojajući... Ostale su dvije sobe i hodnik na katu za još jedan premaz. Pa završno čišćenje.

Sobna vrata stižu u srijedu ili četvrtak, sanitarije možda već u utorak, a kamiončić i nekoliko pari ruku dogovoreni su za petak poslijepodne.

Do tada treba prikupiti dovoljno kutija iz obližnjih trgovina.


Oznake: instalacije, priključci, stolarija, podstanarstvo

nedjelja, 01.04.2012. u 22:12 sati • Komentari (2) • Print#

Priključak vode


Nakon višetjedne jurnjave okolo-naokolo u skladu s predizbornim hirevima, ekipa iz komunalnog poduzeća je konačno dočekala trenutak prebrojavanja listića da predahne i spoji nam priključak vode.

Geodet dolazi tokom tjedna ponoviti iskolčenje jer nakon širokog iskopa nije puno ostalo, a u ponedjeljak počinjemo!


Oznake: priključci, geodet

utorak, 19.05.2009. u 07:03 sati • Komentari (0) • Print#

Par novosti


Od ovog vikenda smo gazde cijele čestice - očistili smo preostalo visoko grmlje duž dijela puta i sav teren je prohodan! Jedino još trebamo srediti grmlje na granici sa školskim arboretumom. Umjesto s trnjem, uskoro ćemo se boriti samo s travom. Održavanje 4.400 m2 nije lak zalogaj.

Vodomjerno okno i poklopac još uvijek čekaju komunalce i postavljanje. Nadam se da do ukapanja neće dobiti noge.

Zbog težine iskopa i stijene na kojoj se sve nalazi, očekuju nas izmjene i dopune projekta. Parkirna mjesta, umjesto u usjeku, smjestit će se na nasipu. Samostojeće vanjsko spremište, također u usjeku, prislonit će se uz kuću i biti nešto pliće. Naravno, sve u skladu s prostornim planom. Istovremeno, otpadaju skupi potporni zidovi, dubina temelja se smanjuje... Lančana reakcija! A 100-ak metara dalje, susjed prilikom iskopa nije naišao niti na jedan jedini kamen, a kamoli stijenu!

Nakon niza neplaniranih troškova izradili smo rebalans proračuna - gradnja će ići puno sporije nego smo očekivali. Izradu temelja, donjih podloga, ab stijena i septičke jame povjerili smo jednom od izvođača koji su nam ispunjavali troškovnik, za početak lipnja. Kako ne želimo prerano ostati na nuli, niti se zadužiti preko svake pristojne mjere, niti ikamo žurimo, odluka o nastavku radova pričekat će još par tjedana.


Oznake: zemljište, iskop, priključci, financije

ponedjeljak, 27.04.2009. u 06:44 sati • Komentari (0) • Print#

Uvjeti u mreži


Prije nekoliko tjedana je načelnik naše male općine, kao što se razbijanjem boce o trup slavi porinuće broda, udarcem auta o stup elektroopskrbne mreže naznačio početak njene rekonstrukcije... No radovi su prošli tjedan zapeli na našem brdu.

Prilikom izdavanja prethodne elektroenergetske suglasnosti (PEES), kao i prošli mjesec u trenutku podnošenja zahtjeva za gradilišni priključak, postojali su uvjeti u mreži za naše priključenje. Trebali smo platiti stvarne troškove priključka, oko 5.500 kn, a u određenoj fazi građenja tražiti stalni priključak 5,8 kW.

No prošli tjedan ponestalo je novaca za rekonstrukciju mreže, a s njime i uvjeta za priključenje!

Nije zlo, uvjeti se mogu vratiti čim podnesemo zahtjev i uplatimo troškove trofaznog priključka, oko 11 kW (oko 18.000 kn), koji nam ne treba, nije predviđen projektom niti nam je izdana PEES za njega, ali naš zahtjev opravdao bi pojačanje mreže i stvaranje odgovarajućih uvjeta. Ako ne platimo, tko zna kada i da li ćemo uopće moći biti priključeni.

Većina građevina koja nas okružuje je bespravno izgrađena, ali priključena na mrežu, a mi koji gradimo u skladu s propisima, trebali bismo pokrivati troškove održavanja i za sebe i za njih. To boli!

Klikeri mi rade sto-na-sat, kad smo već prisiljeni platiti nešto što nam ne treba, kako za tu cijenu utržiti što bolje uvjete za sebe.

P.S.

Prošli tjedan izgrađen je novi zračni niskonaponski vod preko naše čestice. Zna li netko je li potrebna suglasnost vlasnika čestice za izgradnju nove mreže na toj čestici i u kojem propisu mogu pronaći te informacije? Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji to je obvezno, ali ne znam postoje li neki posebni propisi za elektroopskrbne vodove.


Oznake: propisi, priključci

utorak, 14.04.2009. u 19:06 sati • Komentari (0) • Print#

Priključci


Približava se dan D! Za oko 2-3 tjedna napadamo brdo kombinirkom i poravnavamo plato, a zatim rješavamo priključke vode i struje. Zahtjevi su predani, sve je manje-više dogovoreno i iskoordinirano, samo treba stisnuti zeleni gumbić.

Za početak pravih radova pričekat ćemo rasplet dvojbe o samogradnji headbang.

Evo i podataka o troškovima priključaka za one kojima ti koraci tek slijede:

1. priključak vode

- izvest će ga zajedno s oknom nadležno komunalno poduzeće jer nemamo volje natezati se sa susjedima oko vode za betoniranje, niti tražiti nekoga za 1 m3 iskopa, niti prljati ruke,
- trošak iznosi oko 5.000 kn, od čega je oko 3.000 kn za priključak (vodomjer i prateća oprema), a ostalo za okno (iskop, betonsko ili plastično okno, cijevi, poklopac i ostalo);

2. struja - priključak gradilišta

- u načelu ga osigurava izvođač, ali kako je pitanje samogradnje još otvoreno, osigurat ćemo ga sami uz mogućnost da povučemo zahtjev ako se predomislimo,
- iznos od oko 5.500 kn obuhvaća postavljanje stupa, ormarića i jednofaznog brojila te sav prateći materijal i rad.

U hodu smo saznali i cijenu izmještanja niskonaponskog voda koji nam dijagonalno siječe česticu, a kojeg su prije 20-ak godina povukli susjedi vikendaši, još uvijek ilegalci. Budući da se HEP uopće ne zabrinjava tim činjenicama, možda nakon završetka kuće i s obzirom na trošak osnujemo JPP naughty (javno-privatno partnerstvo) s općinom da ga izmjestimo u trasu prometnice!


Oznake: propisi, građenje, priključci

utorak, 17.03.2009. u 16:55 sati • Komentari (5) • Print#

< svibanj, 2020  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

Pismohrana

2008-9-10-11-12
2009-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2010-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2011-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2012-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2013-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2014-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2015-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2016-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2017-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2018-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2019-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2020-1-2-3-4-5


primjeri - arhitektura, dizajn i slično

Malo reklame

Projektant:

Atelier Rodak d.o.o.


Izvođač + info Wienerberger:

Građevinski obrt PETRLIN


Prozori i vrata:

Stolarija Brcković


Voda, odvodnja, grijanje:

Frak d.o.o.


Glavni likovi

Mjesto zbivanja

Dvjestotinjak metara lijevo od staroga grada (koji će jednog dana opet izgledati kao na slici):




Filmovi koji mi ne daju zaspati

Zabriskie Point
Blowup
Fame
Snatch
American Beauty
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
One Flew Over the Cuckoo's Nest



Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Creative Commons License