kuća R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  blog o gradnji obiteljske kuće



Kućica za mačka


Dan je postao kratak, više nismo puno vani pa imamo napadaje kreativnosti u zatvorenom. Tako je i naš divlji kućni ljubimac dobio svoju kućicu. Ovo je kartonska beta verzija, a ako mu se svidi, napravit ćemo novu od čvršćeg materijala.






Oznake: zbivanja oko kuće, uređenje

srijeda, 09.11.2016. u 18:24 sati • Komentari (11) • Print#

Asfalt


Obećao načelnik prošli tjedan na kupanju da ove sezone dobivamo asfalt! Sredstva su rezervirana, samo treba odraditi posao.

Držite palčeve da se obećanje ispuni. I da nam oborinske vode s asfalta ne završe u dvorištu!


Oznake: zbivanja oko kuće, priključci

četvrtak, 28.07.2016. u 13:50 sati • Komentari (2) • Print#

Bez kolnog pristupa, treći put


Prvi put - u ljetu i jeseni 2011.g., dok smo živjeli u gradu, zbog rekonstrukcije ulice i prateće infrastrukture.

Drugi put - od ljeta 2012. g. do jeseni 2014. g. zbog gradnje kanalizacije. Radovi su započeli samo dva mjeseca poslije našeg useljenja u kuću. Nakon dvije godine zaobilaženja iskopa i vožnje po makadamu, auti su nam bili za kompletan servis ovjesa.

Treći put - od ponedjeljka, zbog gradnje školskog parkirališta. A usput je načelnik odlučio poravnati blagu uzvisinu između škole i nas te spustiti kotu puta za oko 2 m, nadahnut tko zna kakvom vizijom. Pa ćemo konačno dobiti asfalt, obećan davne 2008. g. rješenjem o plaćenoj komunalnoj naknadi za građenje kuće (u roku od dvije godine, ne šteti da napomenem). Zato bi nam sada mogle zatrebati alpinističke vještine za pristup autu ostavljenom ispred gradilišta.

P.S.
Suhozidi oko kuće stradali su pod snijegom pa smo suhozid iza kuhinje prezidali mortom.
Konačno postavili dvije vanjske svjetiljke.
Svi u okolici nešto uređuju i rade.

P.P.S.
Jučer popodne, po povratku s posla, zateknem na gradilištu radnika iz pikamera kako tumači načelniku uzdužne i poprečne profile ceste, nagibe i odvodnju vode, vidno uzrujan, žestoko gestikulira. Pa mu kažem da se ne muči objašnjavanjem, neka samo kaže načelniku da mu sve piše u projektu. Muk. Načelnik sliježe ramenima, nema kamo pogledati ''kad projekta ni''. Radnik oduševljen. Maše jutros, veselo pozdravlja, pita jesmo se naspavali...


Oznake: zbivanja oko kuće

petak, 21.08.2015. u 10:18 sati • Komentari (0) • Print#

Deja vu






Šezdesetak centimetara snijega, kao i prošlih sezona...


Oznake: zbivanja oko kuće

nedjelja, 08.02.2015. u 19:43 sati • Komentari (5) • Print#

Kućni ljubimac


Proteklih pola godine proveli smo, osim jureći za juniorkom, uglavnom održavajući okućnicu i izvodeći sitne popravke po kući. Sređivanje zidova na mjestima gdje su procurivali dok nije bilo fasade, košnja trave, bojanje zaprljanih zidova, košnja trave, pranje i premazivanje drvene terase, košnja trave, brušenje i lakiranje dijelova prozora, košnja trave, preslagivanje suhozida, i opet košnja trave...

I broj ukućana nam se još jednom povećao. Brojniji smo za Azazela, crnog mačora koji se odlučio udomiti na terasi.







Oznake: zbivanja oko kuće

utorak, 27.01.2015. u 17:40 sati • Komentari (11) • Print#

Asfalt


Nakon dvije godine vožnje po strmom makadamu kojeg je svako malo ispirala kiša, put je u ponedjeljak konačno iskolčen i do početka školske godine trebao bi biti asfaltiran, a oko starog grada opločen dekorativnim kockicama. Prema želji nadležnih konzervatora. Da podsjetim, sve se zbivalo ovim slijedom: projekt kanalizacije 2006. ili 2007., izrada kanalizacije 2012. i obnova puta 2014. godine - slika i prilika hrvatske sposobnosti i poduzetnosti.

Na žalost, asfalt će se zaustaviti nepunih 100 m od naše kuće, tako da će naše malo građevinsko područje, potpuno izgrađeno, i dalje ostati komunalno neopremljeno - bez asfalta, bez javne rasvjete, bez kanalizacije. To ostaje za drugu etapu.

Nedavno su ipak svratili komunalci da ispitaju teren za gradnju kanalizacije, ali kad su shvatili da bi za šest korisnika trebalo graditi dvije pumpe, rekli su da se to ne isplati. No, komunalnom odlukom je utvrđeno da svi moraju biti priključeni. Analogno slijedu zbivanja iz prve etape, jedino što mogu zaključiti je da ćemo imat barem deset godina mira, mraka i blata.





P.S.

20.8.2014.
Pola uzdužnog profila puta je raskopano, a onda su radovi obustavljeni zbog imovinsko pravnog spora. Već tri tjedna autima se balansira uskom trakom između građevinskog iskopa i provalije.

2.9.2014.
Radovi nastavljeni.

18.9.2014.
Započeto postavljanje rubnjaka. Kolnik će, izgleda, biti širok samo 3 metra. Kako će se vozila mimoilaziti na strmom, zavojitom i nepreglednom potezu duljine oko 250 m, bez ugibališta?

28.9.2014.
Tijekom tjedna uklonjeno 30-ak metara rubnjaka postavljenih prethodnih dana. Proširenje iskopa. Netko je shvatio da širina ceste nije dovoljna. Projekt je poslužio samo da se zadovolji forma.

4.10.2014.
Asfaltiran kolnik!

6.10.2014.
Izrezan kolnik radi naknadne ugradnje linijske rešetke na dnu ceste i boljeg niveliranja poklopaca kanalizacijskih revizijskih okana.

17.10.2014.
Dovršeno opločenje nogostupa, još je ostalo nešto fugiranja.


Oznake: zbivanja oko kuće

srijeda, 23.07.2014. u 10:46 sati • Komentari (2) • Print#

Prije i poslije


Zemljište smo kupili početkom 2006., građenje započeli 2009., a uselili 2012. godine. Prije desetak dana bila nam je druga godišnjica useljenja.

Evo kako je sve to izgledalo prije i poslije nas - gornje slike su iz veljače 2006. godine, a donje su današnje, približno s istog mjesta i istog kadra:

















Oznake: zbivanja oko kuće

utorak, 15.04.2014. u 09:15 sati • Komentari (1) • Print#

Uređenje puta


Ništa novo, uobičajena zbivanja. Red snijega, red leda, red poplave. Nema asfalta, nema javne rasvjete. Dok kreativni konzervatori uvjetuju granitne kockice i brončane kandelabre i stvaraju povijest kakve ovdje nikada nije bilo, mi živimo u pravom srednjem vijeku...


Oznake: zbivanja oko kuće

četvrtak, 13.02.2014. u 19:54 sati • Komentari (2) • Print#

Šetnja okolicom






Svakodnevni krug šumom s bebom. Put do naselja je strm i još uvijek bez asfalta pa je ovo ugodniji odabir.


Oznake: zbivanja oko kuće

subota, 30.11.2013. u 18:37 sati • Komentari (3) • Print#

Novosti u okolici


U zadnje vrijeme ozbiljno se uređuje šira okolica kuće - i pravno i vizualno.

Kuća je izgrađena u manjem građevinskom području naselja, zelenim pojasom odvojenim od ostatka naselja. U trenutku kupnje zemljišta, obuhvaćalo je četiri katastarske čestice s vikendicama i jednu neizgrađenu česticu, našu. Tik uz građevinsko područje nalaze se još dvije vikendice. Samo naša kuća i jedna vikendica izgrađene su s dozvolama, ali jedna je legalizirana prije par godina prilikom sređivanja vlasničkih odnosa oko zemljišta, a za tri je nedavno pokrenuta legalizacija. Sve se redovito koriste i održavaju, osim jedne koja će očito morati pričekati bolja vremena.

Gledajući stare fotografije zemljišta i okolice, više ne prepoznajemo prostor.

U široj okolici, zarašteni dio školskog zemljišta raskrčen je uz pomoć međunarodne grupe volontera i pretvoren u voćnjak. I obnova ruševnog dvorca na putu do kuće polako napreduje.

S obzirom da je nakon izgradnje kanalizacije put još uvijek bez asfalta, konzervatori su odlučili da bi sve skupa moglo izgledati još starije i još ljepše nego što je ikada bilo, pa uvjetovali opločenje granitnim kockicama. Svima se digla kosa na glavi, što zbog troškova izvedbe i održavanja, što zbog rokova... Srećom, dogovoreno je kompromisno rješenje, potez do škole bit će asfaltiran početkom jeseni, a kockice položene samo ispred ulaza u dvorac. Potez od škole do naše kuće, zajedno sa školskim parkiralištem, bit će asfaltiran u sljedećoj etapi čim se riješe neki vlasnički odnosi. A onda naša klinka, najbliža učenica škole, više neće biti učenica najblatnijih cipela.


Oznake: zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 19.08.2013. u 12:11 sati • Komentari (2) • Print#

Ubrzanje






Čuvši od radnika da više nema šale, da u inspekciju za par dana dolazi prava gazdarica, svekrva, izvođaču je navodno ispala olovka iz ruke. Radovi su ubrzani, cijela kuća je obložena stiroporom, špalete skoro gotove i danas počinje navlačenje mrežice.

staza

Više nema klizanja i posrtanja do ognjišta na dnu zemljišta, napravili smo spiralnu stazu niz slojnice terena.

kucica na stablu

A razmažena nasljednica je doslovno preko noći dobila ''kućicu na stablu''.


Oznake: fasada, okućnica, zbivanja oko kuće

petak, 12.07.2013. u 08:30 sati • Komentari (6) • Print#

Plodovi


Možda kiša ne pogoduje radovima, ali zato odgovara svemu ostalom.

Jagodama i šumskim jagodama, murvama... Murve osobito raduju jer one koje pamtim iz djetinjstva, odavno su posječene. Dvije bijele i jednu crnu, jedva ih prepoznavši, oslobodili smo iz žbunja prije oko dvije godine i sada su prepune plodova.



Lisičarkama...



Soka od bazge imamo za cijelo ljeto, a ovo se suši za jesen.



Bosiljak je posijan uz prozor još u veljači.



Vlasac, rikola i peršin već su dugo skoro svaki dan na stolu, ogrozd i borovnice će uskoro, tikvice i rajčice rastu, kupine i maline iznova niču nakon što ih je snijeg uništio, ima samoniklih krumpira (!?) i tko zna što će nas još iznenaditi.

Glavni sakupljač je klinka...


Oznake: zbivanja oko kuće

utorak, 11.06.2013. u 19:06 sati • Komentari (4) • Print#

Oprani prozori...




... ozbiljna su opasnost za ptičji rod. Rekord - tri komada u jednom danu. Uglavnom odlete nakon malo mirovanja ispred prozora.


Oznake: zbivanja oko kuće

nedjelja, 19.05.2013. u 11:07 sati • Komentari (7) • Print#

Košnja


košnja

Ne, ne umire stroj, to samo lete pelud i prašina.


Oznake: zbivanja oko kuće

četvrtak, 25.04.2013. u 20:08 sati • Komentari (2) • Print#

Godišnjica useljenja


U subotu je bila prva godišnjica useljenja u kuću. Nije bilo fešte, ali smo se nagradili novom igračkom, Vikingovom sječkalicom za grane. Sasjeckali smo slomljene i odrezane grane s našeg teritorija pa malčirali sve i svašta. Stroj će se isplatiti nakon samo nekoliko seansi. Planiramo očistiti i žbunje duž puta koje je nastradalo pod snijegom i prolaskom ralice jer su predstavnici općine prezauzeti skorim izborima da bi još održavali javne ceste, puteve i zelene površine. Nešto malča će dobro doći i školskom voćnjaku. Ukratko, zabava za cijelu obitelj.

Nenadano su se izmijenile neke okolnosti pa smo odlučili požuriti s izradom fasade. Umjesto u jesen ili sljedeće godine, bit će napravljena već za par tjedana. Upravo prikupljamo ponude.


Oznake: zbivanja oko kuće, fasada

ponedjeljak, 08.04.2013. u 11:20 sati • Komentari (3) • Print#

Opsadno stanje


Ispred terase,...



... ispred kuhinje...



... i još devet ili deset komada na padini nasuprot ulaza u kuću, predaleko za fotografiranje. Klinka s dvogledom leti od prozora do prozora.

Doputovalo je bezbroj koseva, a odnekud se izvukao i djetlić.


Oznake: zbivanja oko kuće

utorak, 05.03.2013. u 17:42 sati • Komentari (8) • Print#

Nismo sami








Prošetaju pred večer oko kuće, obrste resice lješnjaka pa se uvale u snijeg i preživaju....


Oznake: zbivanja oko kuće

srijeda, 27.02.2013. u 17:24 sati • Komentari (2) • Print#

Nakon snijega - poplava






Duž brda se nazire korito rijeke. Glavna cesta do grada je dijelom potopljena, bilo je vozikanja naokolo do posla...


Oznake: zbivanja oko kuće

utorak, 22.01.2013. u 17:18 sati • Komentari (5) • Print#

Zatrpao nas je...


... snijeg, lopate su nam danima u rukama, ralica redovito čisti, ali svaki dan treba iznova podsjećati općinu jer se vozači mijenjaju. Jedan dan smo izvisili... Dva puta je nestalo struje, ali samo na kratko.



Na krovu je bilo blizu metar snijega, ali statičar je rekao da se još ne treba penjati...



Mlada gazdarica je poželjela svoju kućicu, a dobila je čak i mačka na krovu.



Danas smo se probijali do lješnjaka, murvi i mladih hrastova koji su se izvili pod snijegom pa ga stresali s grana da ne popucaju.


Oznake: zbivanja oko kuće

subota, 19.01.2013. u 15:38 sati • Komentari (8) • Print#

O svemu pomalo


Plaćena je zadnja rata instalateru. Na redu je povrat duga kumu. Onda fasada.

Ulica još uvijek nije asfaltirana i vjerojatno će biti tek na godinu. Zbog tri priključka koja još treba napraviti, navodno. Sredstva za kanalizaciju su iz IPARD-a i vjerojatno će se netko raspitivati o izvršenim radovima i ispoštovanim rokovima.

Obnova obližnjeg dvorca napreduje, sjeverni zid dobiva izvorne obrise.

Povukli smo zahtjev za stambeno zbrinjavanje na području PPDS. U tih par godina čekanja, pobrinuli smo se sami za sebe. Više sreće nekom drugom!

Nakon puno živciranja zbog stranica koje se skidaju po nekoliko minuta, bezbroj poziva službi za korisnike, isprobavanja postavki homeboxa i kompjutera, konačno imamo brži internet, 3-4 Mbps!

Sašivene su sve zavjese za dnevni boravak i kuhinju. Sašivena je i konačno kompletirana sva posteljina.

Jedan auto je na samrti. Trosjed za dnevni boravak, nova kuhinja i ugradbeni ormari ostaju utopija.


Oznake: financije, PPDS, zbivanja oko kuće

srijeda, 21.11.2012. u 21:09 sati • Komentari (3) • Print#

Pola godine u kući


Navršilo se pola godine od useljenja u kuću, a ruke su nam još uvijek pune posla.

Prošli vikend smo nasipali šljunkom i uredili prostor između kuće i usjeka koji bi, zapravo, trebao biti sasvim zatrpan, ali taj će poduhvat morati pričekati izradu fasade. Ispod šljunka smo stavili geotekstil da ne probija trava.

Ovaj vikend smo sa susjedom posadili živicu od lovor-višnje. Iako se izmjere dvaju geodeta, našeg i njegovog, nisu poklopile, nismo ih zvali ponovo, nego od oka ''odšacali'' ravan potez - kao da već i jedni i drugi nemamo dovoljno trave za kositi! A kad se živica razraste, možda još ćemo požaliti za starom žičanom mrežom na betonskim stupovima koju ne treba orezivati...

živica

Danas prvi put u sezoni rade kamin i centralno. Treba isprobati stvar prije nego skroz zahladi...


Oznake: zbivanja oko kuće

srijeda, 10.10.2012. u 18:46 sati • Komentari (6) • Print#

(Ne)odvoz smeća


Eko Flor

Smeće nam je zadnji put odvezeno krajem srpnja. Izgovor su, naravno, radovi na kanalizaciji, iako nije odvezeno ni još dva puta prije početka radova. Međutim, nijednom se nije dogodilo da se zbog tih istih radova ujutro ne pojavim na poslu ili da poslijepodne ne mogu do kuće. Dostavljen nam je pelet, vatrogasci se nekako dovezu do hidranta, čak i uplatnice za odvoz smeća uredno stižu! Imali smo telefonski dogovor da kantu dovučem do škole, ali ni tamo je nitko nije ispraznio. Ista referentica javlja se i na telefonskom broju za reklamaciju usluge i na broju uprave, bilježi pritužbe i odbija spojiti s bilo kim iz uprave, a referentica u računovodstvu odbija otpisati troškove. Trenutak je za dopisivanje s ministarsvom, bez sumnje.

Za to vrijeme tražimo otključane kontejnere po gradu i ubacujemo smeće kad dolazimo na posao ili u šoping...


Oznake: zbivanja oko kuće, problemi

utorak, 28.08.2012. u 16:19 sati • Komentari (3) • Print#

Požari


Dvije noći za redom probudio nas je miris dima u kući. Gorjelo je nekoliko požara u okolici, a dva su bila prilično blizu. Oba su izazvana spaljivanjem korova, usprkos suši, vrućini i vjetru.

Prvi je počeo nekoliko kilometara dalje i u par dana je zahvatio oko 500 ha površine, nekoliko nenaseljenih drvenih kuća i sjenika. Vjetar je nosio dim sve do nas. Drugi je u subotu poslijepodne zahvatio staju sa životinjama i drvene sjenike s druge strane rijeke, a dim i vatru smo do duboko u noći gledali s prozora sobe.

Osiguranje kuće obuhvaća slučaj požara, žbunje oko kuće smo davno posijekli, travu redovno kosimo, čak i s dijela općinskog zemljišta iza kuće, ali nelagoda je trajala.

Napomenut ću i da se jedini hidrant za punjenje vatrogasnih vozila u naselju nalazi kod škole, stotinjak metara od kuće, uza strmu ulicu koja je već tjednima razrovana i teško prolazna, a velik dio dana i potpuno neprohodna zbog izgradnje kanalizacije. Pametnome dosta...

požar


Oznake: zbivanja oko kuće, osiguranje

nedjelja, 26.08.2012. u 14:52 sati • Komentari (1) • Print#

Bicikliranje...


... okolicom otkrilo mi je da su sve glavne šumske staze na obližnjem brdu asfaltirane! U krug oko brda, planinarska do vrha brda, staze kroz vinograde i voćnjake... Prije par godina asfalt je povezivao samo glavne pravce između naselja, a do vrha brda je prošli mjesec još uvijek bio makadam.

Čini se da je rijetki preostali makadam, i to par stotina metara od zgrade općine, upravo onaj koji vodi do naše kuće. Iako je na potvrdi o plaćanju komunalnog doprinosa iz 2008. godine pisalo da će biti asfaltiran u roku od dvije godine.


Oznake: zbivanja oko kuće, problemi

utorak, 14.08.2012. u 07:03 sati • Komentari (1) • Print#

Izgradnja kanalizacije ...


... se nastavlja nakon kraće pauze zbog slomljenog dlijeta pikamera. Jutros je strgana vodovodna cijev,  nešto kasnije električni kabel. Ni struje, ni vode, ni kolnog prilaza...


Oznake: zbivanja oko kuće, problemi

ponedjeljak, 30.07.2012. u 10:03 sati • Komentari (2) • Print#

Kanalizacija


Početkom tjedna započela je gradnja kanalizacije u našoj ulici. Ulica je uska i strma pa je otežan prolazak autom, a moglo bi se dogoditi da danas bude potpuno nemoguć.

Kolektor dolazi do škole, a mi smo 100-ak m dalje pa ništa od priključka, ali u blizini će biti izgrađen i pročistač pa će uskoro troškovi pražnjenja sabirne jame vjerojatno biti povoljniji nego sada.



Oznake: instalacije, zbivanja oko kuće

četvrtak, 26.07.2012. u 07:03 sati • Komentari (1) • Print#

ZOO


Otkrili smo da nam se po dvorištu ne mota jedna, već dvije lisice!

Dovoljno je u večernjim satima pogledati u smjeru ograde za kompost proviruje li zlatnožuti ili tamniji crveni rep, oba s bijelim vrhom. A ujutro vraćamo porazbacane ljuske jaja i kore banana i lubenica natrag unutar ograde.

Još nemaju imena. Prijedlozi?


Oznake: zbivanja oko kuće, kućni ljubimci

utorak, 10.07.2012. u 10:01 sati • Komentari (4) • Print#

Red sunca, red kiše...






... šetnja...



... i večera!


Oznake: zbivanja oko kuće

nedjelja, 03.06.2012. u 20:42 sati • Komentari (0) • Print#

Lokalne navike


U petak poslijepodne, prilikom povratka s posla, zatekli smo čovjeka u traktoru s cisternom. Izlijevao je sadržaj septičke u žbunje na pola puta između naše kuće i škole, uz školsko parkiralište. Upravo je završio, skočio u traktor i zbrisao prije nego smo stigli reagirati.

Smrad je odmah stigao do kuće. Ručak nismo mogli pojesti.

Kako je cisterna bila manjeg kapaciteta, pretpostavili smo da će se vratiti. Kad se nakon 20-ak minuta stvarno pojavio, pojurili smo da ga uhvatimo. Opravdavao se da je to voda iz rijeke i da zalijeva svoj voćnjak, ali boja tekućine i smrad govorili su drugo. A voćki niotkuda. Pitali smo idu li mu unuci u tu školu i hoće li se igrati u dvorištu i na parkiralištu pa je potvrdio. Nakon kratkog pregovaranja i zapisane registracije traktora obećao je da više neće. Tko zna gdje je kasnije ispraznio cisternu...


Oznake: zbivanja oko kuće, problemi

ponedjeljak, 28.05.2012. u 21:29 sati • Komentari (4) • Print#

Jutarnji ulov









Oznake: zbivanja oko kuće, kućni ljubimci

četvrtak, 24.05.2012. u 20:50 sati • Komentari (0) • Print#

Pogled kroz prozor


Jučer navečer mi je prišao lokalni lik s puškom da kaže kako će probati uhvatiti srndača i neka se ne plašimo pucanja. Otišao je desno, prema šumi. Nije se čuo nijedan pucanj jer je dotični mirno pasao lijevo, ispred kuće.

A njegovu partnericu je danas poslije škole juniorka upecala u žbunju iza kuće:






Oznake: zbivanja oko kuće, kućni ljubimci

srijeda, 23.05.2012. u 17:21 sati • Komentari (4) • Print#

Priroda uzvraća udarac


Pisalo li nam ime u vlasničkom listu i šetali li okućnicom kao gazde, ništa nam ne vrijedi, jer noću i ranim jutarnjim satima živine preuzimaju kontrolu...

Sinoć smo sjedili na klupici izvan kuće, a uz ponešto šuškanja, u svjetlosti kuhinjskih vrata pojavila se - lisica! Jedva dva metra od nas! Zastala je, zbunjeno nas pogledala, okrenula se i bez drame nestala iza ugla kuće. Onda nas je još par trenutaka promatrala s ruba padine pa produžila u smjeru posude s kompostom.

Rano jutros, prilikom zadnjeg obilaska teritorija, otjerala je srnu koja nam je kroz prozor indiskretno zavirivala u krevet, a zatim se izvalila par metara ispred kuhinjskih vrata, neko vrijeme se čistila, pa napravila još jedan krug, vratila se na isto mjesto i prožvakala plijen koji je u međuvremenu uhvatila.

Pored takve predstave, vjeverica nam više nije bila zanimljiva.

lisica


Oznake: zbivanja oko kuće, kućni ljubimci

nedjelja, 06.05.2012. u 18:45 sati • Komentari (0) • Print#

Bestijarij


Kiša koja je pala nakon dugo vremena otkrila nam je neke probleme. Kroz nedovršene detalje uspjela je procuriti u kuću: kroz otvor oduška wc-a koji je izveden umetanjem uže cijevi u ranije ugrađenu širu cijev, ali međuprostor nije zabrtvljen niti je stavljena kapa, ispod dva prozora koji još nemaju vanjsku klupčicu te ispod limenog opšava na sljemenu krova koji s 10-ak cm prepusta očekuje fasadu.

I dok mi šetamo naokolo sa silikonom u rukama, oko nas šetaju svakakve živine. Srne su skoro svakodnevna pojava, povremeno protrči pokoji zec, a danas je u susjedovom vrtu svoj plijen vrebala lisica. Trpjela je našu znatiželju 15-ak minuta, a kad joj se klinka previše približila, nevoljko je napustila plijen i odšetala u šumu.

lisica


Oznake: problemi, zbivanja oko kuće, kućni ljubimci

srijeda, 11.04.2012. u 22:16 sati • Komentari (4) • Print#

Pod snijegom


Provjerili smo prohodnost cesta do kuće - glavna cesta i odvojak do škole bili su, kao i prethodnih godina, čišćeni besprijekorno, a zadnjih 50-ak metara do kuće više nego dobro, s obzirom da nema asfalta. Da smo imali lopate, parkirali bismo ispred ulaza.

U kući je dosta vlage, grijalice rade, kat se provjetrava. Kondenzat se smrzava na par prozora te na pokojem nadvoju i serklažu, uglavnom na sjevernoj strani kuće, ali jedinu štetu smo uočili na mjestu gdje je bila usidrena sklela pa je ožbukano debljim slojem žbuke koja nije stigla očvrsnuti, nego se smrznula. Bit će riješeno zajedno s ostalim sitnim popravcima prije bojanja...

pod snijegom

I dok mnogi muku muče sa snijegom i hladnoćom, neke je nemoguće izvući iz snijega:

uživancija


Oznake: zbivanja oko kuće, uređenje, problemi

nedjelja, 05.02.2012. u 17:01 sati • Komentari (2) • Print#

U subotu...


...malo lopatanja, u nedjelju malo roštiljanja. U sumrak su pored nas, niti deset metara od roštilja - na žalost nekolicine prisutnih, protrčali srna i srndač.


Oznake: zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 15.11.2010. u 07:59 sati • Komentari (0) • Print#

Nakon dugo odgađanja...


... i to je došlo na red - uređena je kosina kod ulaza u kuću i složen suhozid. Temelji više ne izgledaju kao komad betona usred padine, nego su se uklopili u teren.


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće

nedjelja, 07.11.2010. u 20:03 sati • Komentari (0) • Print#

Javno parkiralište


Nije nas bilo par dana, a okućnica nam je pretvorena u javno parkiralište. Za vozila lovaca zagrebačkih i talijanskih registracija. I pse u prikolicama!

Čekali smo neko vrijeme da se netko pojavi. Zapravo smo trebali parkirati iza njih pa otići na kavu, u šetnju, šoping itd. ali nismo imali baš toliko vremena. Uzeti talijanske registracije kao suvenir - toga smo se sjetili tek kada smo došli doma.

Kako se nitko nije pojavljivao, pozvali smo policiju. Policajac je rekao da će poslati nekog na uvid, ali nije me uvjerio da će to zaista i učiniti. Preporučio je zaštitu ogradom.

U međuvremenu, dok postavimo ogradu, dobrodošla je svaka ideja za tjeranje neželjenih posjetitelja.


Oznake: zbivanja oko kuće

utorak, 02.11.2010. u 10:39 sati • Komentari (2) • Print#

Cijelo ljeto nismo ništa napravili...


...samo smo tulumarili! Jednom smo došli s ekipom i zapalili vatricu...



...pa spekli kukuruz i krumpire, ali svima su ruke bile prezauzete da bi išta zabilježili.

Zatim smo gledali zvijezde, vidjeli nekoliko zvijezda padalica, dobili inspiraciju, dohvatili mobitele...



.. i evo dijela onoga što smo snimili.




Oznake: zbivanja oko kuće

četvrtak, 30.09.2010. u 18:43 sati • Komentari (0) • Print#

Opasno!


Za sve koji rade na okućnici, a još ne znaju, evo jednog upozorenja da ne moraju naučiti na teži način kao ja - spoj sunca i sokova nekih biljaka, često prilikom košnje trave, na koži izaziva ozbiljne opekline (googlati fitofotodermatitis)! Najbolja pomoć su hlađenje vodom i oblozi, kao za liječenje običnih opeklina. Posljedice reakcije su gore ako je osoba alergična.

Zato bez obzira na vrućinu obući duge rukave, duge hlače, zaštiti vrat i svaki dio kože na koji mogu dospjeti ostaci trave!

Ukoliko se nezgoda ipak dogodi, nipošto ne sjedati na bicikl i voziti još 30 km na kupanje, nego izbjegavati sunce još neko vrijeme da ne ostanu ožiljci!


Oznake: zbivanja oko kuće

petak, 16.07.2010. u 12:06 sati • Komentari (1) • Print#

U međuvremenu


Sve je vjerojatnije da ćemo građenje nastaviti tek u proljeće, zapravo - gotovo je sigurno. Još uvijek kažemo fuj! kreditima. Uostalom, prihoda trenutno niotkuda, osim za preživjeti.

U međuvremenu sređujemo i održavamo okućnicu, kosimo travu, a otkriće mlade murve (duda) izazvalo je posebno oduševljenje. Izvukli smo i brzince iz prašine pa se provozali do gradilišta naivno kršeći ograničenje na nizbrdici po zavojima i ne sluteći kakva bi nas kazna mogla sustići...

U nedostatku pravog građenja, znalcima nudim na procjenu slike suhozida:

suhozid duž kolnog prilaza

suhozid duž puta


Oznake: građenje, financije, zbivanja oko kuće

utorak, 06.07.2010. u 17:49 sati • Komentari (4) • Print#

Roštiljanje


Napokon je došlo razdoblje uživancije. Okućnica je dovoljno sređena da možemo pozvati ekipu, a nedjelja je bila idealna za roštilj. Naravno, bez srna iz prethodnih postova.

Poslijepodnevno jahanje pokvario je pljusak, ali zato je ograda pod naponom bila dovoljna da vrati raspoloženje.


Oznake: zbivanja oko kuće

utorak, 25.05.2010. u 13:50 sati • Komentari (2) • Print#

Patnje mladih vrtlara


Srne su pojele ruj. Nastradat će i tek nikle tikvice ako ih ne zaštitimo mrežicom. Ili okupimo nekoliko dobrovoljaca.


Oznake: zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 10.05.2010. u 07:46 sati • Komentari (3) • Print#

Menu


Posijane tikvice i dinje. A u petak skoro srnetina za večeru. I za nas i za limara...


Oznake: zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 03.05.2010. u 12:39 sati • Komentari (2) • Print#

Pune ruke posla


Spaljene dvije hrpetine žbunja odrezanog tijekom zime, složena dva suhozida, padina očišćena od preostalog kamenja, presađena dva hrasta, posađeni jorgovan, forzicija i ruj, razdvojena površina koja će se koristiti za parkiranje i manipuliranje prilikom nastavka građenja od planiranog travnjaka...

... samo građenje stoji.


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 19.04.2010. u 10:11 sati • Komentari (2) • Print#

Zimska idila


S malo zakašnjenja, evo tražene sličice zimske idile iz sredine veljače. U prvom planu sporni stup NN mreže, iza njega jedna od hrpa žbunja nastala čišćenjem ruba čestice prije postavljanja novog telefonskog stupa, a u pozadini, u uglu čestice - njegovo visočanstvo novi telefonski stup.

Ovaj vikend smo čistili i grabili ostatke žbunja iza kuće. Ostavljeni su samo hrastići i javori. A na dnu rupe objavili smo rat krticama.

Nažalost, uza rub puta opet smo pronašli pet-šest slomljenih lješnjaka.




p.s.
Pogled iz smjera ulaza.




Oznake: zbivanja oko kuće, instalacije

nedjelja, 07.03.2010. u 18:46 sati • Komentari (2) • Print#

Jedan stup manje


Tijekom tjedna je sa sredine čestice uklonjen telefonski stup, a novi je postavljen u ugao, uza susjednu česticu. Žica sada prolazi rubom čestice. Sjajno odrađen posao T-com-ovaca! Bez ikakvih pregovora i dogovora, samo dva pitanja - koji stup i kamo.

Inače, na temeljima je neka krupna divljač ostavila svoje tragove u snijegu. Njuškala je li temeljna kanalizacija koja proviruje iz betona jestiva. Dok smo parkirali auto, vidjeli smo samo bijeli rep kako nestaje u žbunju.


Oznake: instalacije, zbivanja oko kuće

subota, 30.01.2010. u 13:44 sati • Komentari (0) • Print#

Izmještanje telefonskog voda...


... je dogovoreno! Umjesto stupa na sredini i žice dijagonalno preko čestice, bit će postavljen jedan stup u uglu čestice, a drugi duž granice, tako da će žica ići rubom čestice. Ako odgovara, može već sljedeći tjedan. Živjeli!

Ukoliko nekome koristi informacija - prema riječima zaposlenika T-com-a koji je izašao na teren, umjesto slanja zahtjeva HT-u i HAKOM-u (Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije), dovoljno je ispuniti zahtjev u T-com-ovoj poslovnici...

Da je barem tako i s HEP-om!


Oznake: zbivanja oko kuće, instalacije

utorak, 05.01.2010. u 12:17 sati • Komentari (1) • Print#

Opasna žica


Jučer smo konačno počeli čistiti žbunje na rubu čestice iza kuće. Odlično izgleda.

No pojavio se jedan problem - oslobodili smo pristup do telefonskog voda na dijelu gdje mu je visina od tla samo dva metra! Moguće ga je dohvatiti rukom! Trasa voda godinama nije održavana tako da mu nije bilo moguće prići, a sada je dostupan svima, čak smo za vrijeme čišćenja zapeli par puta alatom i granama. A susjedna čestica koristi se kao školski arboretum i klinci ga ovih dana uređuju. Sutra ću imati tema za razgovor s HT-ovcima...


Oznake: zbivanja oko kuće, instalacije

nedjelja, 06.12.2009. u 19:25 sati • Komentari (1) • Print#

Posljednje sezonsko lopatanje


S obzirom na prognozu vremena, čini se da je sezona lopatanja gotova. Slijedi nam čišćenje preostalog žbunja na granici sa školskim arboretumom.

Evo pogleda na buduću terasu nakon uređenja terena (još nije gotovo)...

terasa

i ''ulov'' par koraka od buduće kuhinje...

gljive


Oznake: temelji, zemljište, zbivanja oko kuće

nedjelja, 01.11.2009. u 19:15 sati • Komentari (0) • Print#

Roštilj


Testiranje - uspješno!

roštilj

roštilj


Oznake: zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 12.10.2009. u 18:01 sati • Komentari (0) • Print#

Ekstremno vrtlarenje, šesta seansa


Jedna kosina duž kuće i jedan bočni rub iskopa uređeni su i uklopljeni u prirodni pokos vrtače. Izvađenim kamenom složen je već dobar dio ograde u obliku suhozida. Ovaj vikend počelo je sređivanje drugog bočnog ruba iskopa, sigurno najteži dio posla zbog velikog nagiba, puno kamena i dosta drveća koje smo željeli sačuvati pa stroj nije bio previše koristan. Nagib je ublažen, a najboljom taktikom pokazalo se vađenje sitnijeg i krupnijeg kamena, pa raspoređivanje preostale zemlje. Čak smo ručno uspjeli ukloniti kamen koji se otkotrljao niz padinu i zapeo između dva drveta, težak vjerojatno oko 200-ak kilograma.

Nije sve u radu, bit će vremena i za užitak - u usjeku padine složili smo kameni roštilj, a testiranje je sljedeći vikend...


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće

nedjelja, 04.10.2009. u 10:23 sati • Komentari (0) • Print#

Ekstremno vrtlarenje


Definicija - vrtlarenje na terenu površine 4000 m2, nagiba 30-100% (30-100 cm visine na 1 m dužine), visinske razlike do 10 m, prekrivenom kamenim gromadama i crvenom ljepljivom zemljom; preciznije - uklanjanje nereda nakon zemljanih radova.
Priprema - jednodnevno uređenje kombinirkom, pri čemu smo naučili da stroj nije svemoguć.
Oprema - nas dvoje, dvije kante, dvije lopate (tačke ne funkcioniraju na opisanom terenu), dva para rukavica.
Zagrijavanje - uklanjanje kolotečina i razastiranje šljunka na parkirno mjesto i po dnu okna za priključak vode.
Učinak - 40-ak kanti zemlje podignuto i raspoređeno povrh usjeka; uklonjeno nekoliko desetaka gromada što su se otkotrljale na dno vrtače za vrijeme planiranja terena; na 100-ak m2 u podnožju usjeka ručno presložene gromade radi smanjenja međurazmaka pa zasipane zemljom - nepoznat broj kanti; složeno oko 7 m suhozida, visine i širine oko 50 cm.
Plan - još 10-15 puta toliko kao gore opisano.
Nagrada - večernji odlazak na utakmicu na koju nismo dospjeli, koncert povodom 30-te godišnjice punka (po ne znam koju već godinu za redom).

Tako je izgledala subota. Ne mogu izdvojiti nijedan dio tijela koji posebno boli, boli sve!


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 21.09.2009. u 10:37 sati • Komentari (0) • Print#

Tjelovježba


Nakon tjedana kiše, izvođači su se razbježali na godišnji odmor i prepustili nam zemljane radove. Kako nije racionalno dovlačiti strojeve dok ne bude završena i septička jama, koja je zapela zbog velikih oplata koje su zapele na drugom gradilištu, odlučili smo dohvatiti lopate i ručno urediti dio terena ispod buduće terase.

U dvije žestoke dvosatne seanse, nas dvoje u prijepodnevnoj, a troje u poslijepodnevnoj, zatrpalo je iskop oko temeljih greda s oko 8 kubika kamena i nešto zemlje. S obzirom da je težina kamena negdje oko 2-2.500 kg/m3, nije teško izračunati koliko tona smo prenijeli.

Zainteresirani, javite se - ima još!


Oznake: temelji, zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 13.07.2009. u 09:56 sati • Komentari (1) • Print#

Naše malo misto


Naše gradilište mještanima je postalo glavno izletište. Gradimo li hotel? Vilu? Bazen? Očito nešto ekskluzivno!

Znatiželjnoj prodavačici u trgovini radnici odgovaraju da će biti i bazen, i fitnes, i tri kata, i garaža, ali bojim se da će svi ostati razočarani kad nikne kućerak od 120 kvadrata i to bez ijednog balustrića!


Oznake: zbivanja oko kuće

petak, 10.07.2009. u 09:28 sati • Komentari (0) • Print#

Gornja kaskada


Zbog nedostatka slobodnog vremena ne stižem blogom pratiti tempo radova, zato evo samo par slika. Gornja kaskada se bliži kraju - na slici su ''zašalani'' temelji, u međuvremenu zaliveni betonom, tamponiranje traje, a za dan-dva će biti gotova ploča (donja betonska podloga).



A dok su majstori slagali oplate i armaturu, mi smo se bavili ekstremnim vrtlarenjem - očistili korov iz našeg zen vrta i napravili stepenice od kamenih blokova.



Ni susjedi ne žele biti lijeni: uskoro uklanjaju svoju žičanu ogradu i zajedno počinjemo slagati suhozid kamenom iz iskopa.


Oznake: građenje, temelji, zbivanja oko kuće

petak, 03.07.2009. u 16:24 sati • Komentari (1) • Print#

Zloba


srušeno drvo

Nažalost, na čestici ovih dana sve češće viđamo ovakve prizore. Ali kad uselimo i počnemo šetati okolo s ovim i ovim, nadam se da će štetočine dvaput razmisliti.


Oznake: zbivanja oko kuće

subota, 27.06.2009. u 15:53 sati • Komentari (0) • Print#

Naši prvi kućni ljubimci


Dok se suši podložni beton temeljnih traka, evo par redova o našim prvim kućnim ljubimcima: zelembaču, sljepiću...

zelembac sljepic

...riđovki i naravno, nezaobilaznim krpeljima. Svaki dan, skoro pri svakom koraku - nešto. Navodno ima i poskoka, ali ne vjerujem dok ne vidim.

riđovka krpelj


Oznake: zbivanja oko kuće, temelji

utorak, 16.06.2009. u 18:03 sati • Komentari (0) • Print#

Armagedon


Jučer smo opožarili gotovo 4.000 m2 zemljišta!

Tijekom jutra geodet je iskolčio česticu, kuću i pomoćnu građevinu. Pratili smo ga s teškim naoružanjem za čišćenje žbunja koje smo na kraju odlučili spaliti zajedno sa suhim ostacima prošlogodišnjeg ekocida. Isprva smo se pitali hoće li uopće gorjeti s obzirom da je još prije par dana sve bilo pod snijegom, ali kada je buknulo, imali smo problema kontrolirati vatru. Vjetar ju je okrenuo u smjeru škole i visokog žbunja na rubu školskog arboretuma. Početnu paniku brzo smo zamijenili dobrom organizacijom, suzili ''frontu'' na par metara i zavrtili je naokolo rupe sve do mjesta s kojeg je krenula, bez štete po bilo koju susjednu česticu. Mogli smo je ugasiti u svakom trenutku, ali odlučili smo se poštedjeti višednevne košnje.

Vatra se ugasila dok smo na padini u miru pijuckali sokiće, jeli čokoladice i gledajući zgarište odlučili - nikad više!

Na odlasku smo samo mahnuli vatrogascima koji su 300-ak metara dalje, iza zavoja, nadzirali vatru koja se zbog nečijeg neopreza prilikom paljenja trave primakla na par koraka do kuće.






Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće, geodet

nedjelja, 01.03.2009. u 19:18 sati • Komentari (1) • Print#

Pod snijegom


Ovaj vikend iz znatiželje smo se provozali do našeg budućeg gradilišta - da vidimo kako izgleda put u zimskim uvjetima, kada padne gotovo pola metra snijega. Do naselja vodi dijelom državna, a dijelom županijska cesta, duljine ukupno oko 12 km od centra grada, a zadnjih 300-ak metara je nerazvrstana cesta, prilično uska i strma na dijelu ispod starog grada.

Državna i županijska cesta bile su očišćene besprijekorno, a nerazvrstana dobro do osnovne škole. Preostalih 100-ak metara tek je pripremljeno za asfaltiranje, pretpostavljam - u predizbornom razdoblju.

Zimi prije dvije godine, na dijelu ceste ispod starog grada, za vrijeme školskih praznika kada se cesta ne čisti previše temeljito, na uzbrdici je nastala ledena ploha koju nismo mogli prijeći autom, ali rješenje je bilo jednostavno - auto smo ostavili na parkiralištu trgovine i prošetali 3-4 minute. Takav režim korištenja ne bi trebao biti veliki problem par dana u godini kada ionako svi pokušavaju izaći na kraj sa snijegom.

A osnovna škola koju spominjem, prije par dana započela je program produženog boravka i ako imam dobru informaciju, trenutno je jedina izvan županijskog središta s tom vrstom programa. Evo rješenja za klinku za koju godinu...

Na zemljištu nas je dočekao savršeno čisti snijeg, prošaran tragovima srna i pasa. Nažalost, kao uvijek u sličnim neplaniranim zgodama, nismo ponijeli fotoaparat da slikamo nered koji smo napravili - divovskog sniježnog patuljka s bradom i šeširom i psom pored noge! Psa smo čak vezali uzicom od vrbe.

Kad smo se uputili doma, iz hrpe snijega prolomilo se plačno: ''Maamaaaa, ja bi ostala cijeeeeli daaaan!''


Oznake: zbivanja oko kuće

utorak, 20.01.2009. u 20:27 sati • Komentari (0) • Print#

Bolovanje


Eto, i to se događa - kućica je na bolovanju!

Upravo tako odgovaram čim me netko upita kako napreduje kuća. Zapela je na bolovanju u upravnom odjelu! Referentica koja rješava ''predmet R'' je veći dio rujna provela na bolovanju, došla u ured na par dana, a zatim se vratila na bolovanje. Druga referentica, koja je također bila bolesna, jedva stiže raditi svoj dio posla, a kamoli preuzeti nešto tuđe. Ni voditelj ureda nema ništa više sreće sa zdravljem...

U međuvremenu, još su dvije dječje bolesti napale kuću - put i voda!

Vjerojatno su već svi, koji uskoro planiraju graditi, apsolvirali zakonsku odredbu o pristupu s prometne površine i odredbe prostornih planova uređenja o istima. Put na koji će biti priključena naša kuća, zadovoljava oboje, ali uvijek postoji netko tko želi biti veći papa nego Papa pa spominje potrebu izrade geodetskog elaborata za put; (Okružnica za evidentiranje prometnih površina). Srećom, prije dva tjedna zatekle su nas pripreme za uređenje i asfaltiranje puta, koje Općina vjerojatno izvodi na osnovu nekog odgovarajućeg dokumenta, dakle - više nema sumnje je li put zaista put.

Priča o vodi postala je zanimljiva zajedno s uređenjem puta. Bilo bi ga smiješno asfaltirati, a onda nakon par tjedana raskopati asfalt i polagati cijevi za priključak vode. Plan je bio nazvati Općinu i nadležno poduzeće te probati iskoodinirati radove. Iako još nemamo rješenje o uvjetima građenja, obećano nam je da će se prije asfaltiranja napraviti priprema za priključak vode pa ćemo vidjeti hoće li se to zaista dogoditi. Kako god bilo, barem ćemo imati mirnu savjest da smo probali uštedjeti nešto proračunskog novca... :-))

Kako problemi nikad ne dolaze sami, ovaj tjedan se i moja ''bolja'' polovica razboljela od previše posla i provela par dana u bolnici na infuziji i antibioticima. Sada je doma i miruje, bolovi još traju, ali prolaze... Još malo odmora i spavanja pa će biti dobro.

Ukratko, kuća košta...


Oznake: propisi, zbivanja oko kuće

subota, 25.10.2008. u 14:51 sati • Komentari (2) • Print#

Sindrom Susjeda


Mislim da gore navedenom naslovu nije potrebno nikakvo detaljno objašnjenje značenja – svatko je barem jednom čuo, ako ne i iskusio, anegdotu o (dobro)susjedskim odnosima i međama koje ih određuju. Tom skupu fenomena, kojeg ću nazvati sindromom, posvećeni su članci i članci Zakona o vlasništvu, uključujući i one najzabavnije koji određuju kome pripadaju plodovi koji s drveta na međi padnu na jednu ili drugu stranu međe i što učiniti s pčelom koja zaluta u susjedovo dvorište. Zbog silne važnosti koju opisani sindrom zauzima u našim životima, zaslužio je biti imenovan velikim slovom – sindromom Susjeda.

Ovo je priča o našem sindromu Susjeda te o njegovu, nadam se, uspješnom izlječenju.

sindrom susjeda
Slika preuzeta s www.joe-ks.com

Zametak problema mogao se naslutiti pri prvom pogledu na izvod iz katastarskog plana – osnovnom obliku čestice pridružen je i čudan repić ''L'' oblika, površine oko 400 m2, o kojem smo znali samo ono što nam je prodavatelj rekao – to je tako kako je, radite s tim što hoćete! Zbog veličine zemljišta, konfiguracije terena, snijega i podivljalog žbunja, par mjeseci nije bilo moguće otkriti gdje bi se točno mogao nalaziti. Bila je vidljiva samo ograda jednoga susjeda, ali taj podatak nam bez točne izmjere nije ništa značio. Posrednik koji nam je pokazao zemljište spominjao je neki put, ali taj repić nije vodio ni od kuda nikamo i nije bio priključen ni na koju drugu prometnu površinu – priču o njegovom nastanku razjasnili smo tek kada se cijeli događaj ozbiljno zahuktao.

U trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora nismo ni slutili da uza zemljište dobivamo i sindrom Susjeda – gratis! Mirovao je dok smo plaćali porez i brisovno očitovanje za dug star 80-ak godina, a zatim je naglo buknuo potaknut zabijanjem geodetskih oznaka duž spomenutog repića. U prvim trenucima mijenjao je zastrašujuće, naravno, neuknjižene oblike: od prava služnosti, preko ugovora o zamjeni zemljišta, do darovnog ugovora, a spominjala se i izgorjela građevna dozvola bespravno izgrađene vikendice, koja donedavno nikad nije ni bila unutar građevinskog područja. Sindrom je kulminirao susretom kod susjedovog odvjetnika - koji, usput rečeno, krši Zakon o radu i Pravilnik o zaštiti na radu za radne i pomoćne prostorije i prostore, a vjerojatno i još poneki (čitaj: nema sanitarije u uredu, već zaposlenici i stranke koriste sanitarije obližnjeg kafića!) - te prijetnjom sudskom tužbom.

Razmjeri koje je sindrom poprimio nisu nas mogli dovoljno začuditi, ali ponajprije su nas dobro zabavili: sporni repić smo i prije početka problema odlučili povoljno prodati ili darovati susjedu jer se prema odredbama prostornog plana s njim samim ništa ne može učiniti, odnosno moguće ga je jedino priključiti susjednoj građevnoj čestici ili uopće ne dirati.

Rješenje se nametnulo sasvim logično: ako susjed želi to zemljište, jedini mogući način da ga dobije je da izradi dokument kojim će legalizirati vikendicu i kojim će predložiti oblik građevne čestice koji ga uključuje. Pa ako nam ne plati cijenu zemljišta, barem će platiti izradu projekta, sve doprinose i pristojbe, a također i odvjetnika sumnjiva morala. Živimo, naime, unutar sustava tržišnog kapitalizma... Osim toga, bilo bi suludo ne iskoristiti priliku kada tri nužna elementa - zakon, prostorni plan uređenja i susjedi voljni ustupiti zemljište - omogućuju legalizaciju 25 godina stare bespravne vikendice. U svakom slučaju, ne čini nam se da je 400 m2 prevelika cijena za željeni mir!

Ovih dana očekujemo sklapanje odgovarajućeg ugovora kojim će zavrzlama konačno biti riješena...

U slučaju da susjed ipak odluči koristiti naše zemljište bez provođenja prethodno opisanog postupka, smislili smo niz obrambenih mehanizama koji mu mogu zagorčati život:

1. Prostornim planom je ipak moguće nešto napraviti s tim komadom zemljišta – propisane udaljenosti od susjednih međa omogućuju postavu pčelinjaka, što je vrlo zabavno rješenje s obzirom da je susjedova terasa tik do međe! Čak bi se pažljivim smještajem cvjetnjaka moglo znatno utjecati na smjer kretanja pčela!

2. Veseli nas i mogućnost prodaje zemljišta koje neće biti dio naše građevne čestice, najozloglašenijem kamataru u okolici, pa neka se on pobrine za opisane probleme sebi svojstvenim metodama!

3. Naravno, isto zemljište možemo prodati nekom od predstavnika dviju manjina, koje su zbog duboko ukorijenjenih predrasuda neiscrpan izvor zlobnih šala, da desecima svojih potomaka osiguraju egzistenciju sakupljanjem otpada ili pečenjem kruha tik do susjedovog prozora – u tom slučaju bismo i mi digli šatore u potrazi za ugodnijim susjedstvom.


Kako je nakon treće točke ponestalo mašte, pozivam sve koji prate ovaj blog da pripomognu idejama kako bi brojnim supatnicima olakšali izlječenje sindroma!

Također se nadam da nam naš susjed, zahvaljujući kojem smo dobili priliku pričati vlastitu anegdotu o sindromu Susjeda, neće ništa zamjeriti ukoliko jednom naiđe na ovaj tekst, već se dobro nasmijati cijeloj priči. Naposlijetku, kad završimo građenje i doselimo u kuću, djeca će nam se zajedno igrati...


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće, propisi

utorak, 14.10.2008. u 22:00 sati • Komentari (0) • Print#

< svibanj, 2020  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

Pismohrana

2008-9-10-11-12
2009-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2010-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2011-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2012-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2013-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2014-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2015-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2016-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2017-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2018-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2019-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2020-1-2-3-4-5


primjeri - arhitektura, dizajn i slično

Malo reklame

Projektant:

Atelier Rodak d.o.o.


Izvođač + info Wienerberger:

Građevinski obrt PETRLIN


Prozori i vrata:

Stolarija Brcković


Voda, odvodnja, grijanje:

Frak d.o.o.


Glavni likovi

Mjesto zbivanja

Dvjestotinjak metara lijevo od staroga grada (koji će jednog dana opet izgledati kao na slici):




Filmovi koji mi ne daju zaspati

Zabriskie Point
Blowup
Fame
Snatch
American Beauty
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
One Flew Over the Cuckoo's Nest



Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Creative Commons License